MG Construct

Пробиване на отвор за врата или прозорец – част 1: технически особености

Новите ползватели на жилището обикновено идват с нови идеи. Много често те са свързани с промяна на съществуващото разпределение, например: отваряне на нова врата, преобразуване на прозорец във врата, разширяване на съществуваща врата.

На пръв поглед е просто – намираме майстор, приемаме офертата му и започваме действия по оформянето на новия отвор. Обаче, както винаги при неща, свързани с материята, има някои проблеми и първо трябва да отговорим на следните въпроси от техническо естество:

  • Носеща ли е стената или е преградна?
  • Трябва ли да направя някакво допълнително укрепване?
  • Мога ли да разширя отвора в панела при балкона?
  • От какви материали е стената?

Ще се опитам да дам отговор на тези технически въпроси.
Предвиждам отделна публикация за премахване на стени, тъй като тогава проблемите са още по-сериозни.

Преградна и неносеща стена

Хората вярват, че ако е вътрешна преградна стена, то тя е неносеща и може спокойно в нея да се направи или разшири отвор за врата или прозорец. Дебелината на стената обикновено подсказва дали е носеща или има само преградни функции. При дебелина под 15 cm би могло да се очаква, че стената е неносеща. До 1960 част от вътрешните зидове са по-дебели и изпълнявани с плътни тухли. Това показва, че са имали някаква носеща функция. Понякога и по-тънки стени имат носеща функция. При всички случаи е добре да се повика опитен строителен-инженер-проектант за консултация. Той ще Ви даде подробно обяснение и съвет.

Допълнително укрепване при неносеща стена

Тук коментирам само случая с неносеща стена, при носеща се прави проект.
В общия случай Вие искате отворът за новата врата да бъде с височина около 2.00-2.20 m, и това е по-ниско от светлата етажна височина на помещението. В такъв случай вероятно ще се наложи да се изпълнява т. нар. щурц (малка греда над отвор в стената). Съвет за изпълнението, скица, схема или чертеж можете да получите от строителен инженер.

Носеща стена

Ако държите да направите или разширите отвор в носеща стена, то задължително трябва да ползвате услугите на строителен-инженер-проектант. Той трябва да Ви направи проект. По този начин проектантът срещу заплащане поема отговорност и гарантира здравината и устойчивостта на конструкцията на Вашата сграда. Ако имате съседи или съсобственици по етажна собственост, трябва да получите тяхното одобрение. С одобрения проект се отива в общината за получаване на разрешение за строеж.

Разширяване на отвор в панел

Присъединяването на балкон в панелен блок с прерязвяне на част от стоманобетоновия панел и разширяване на отвора по същество е промяна на конструкцията и трябва да се прави с проект.. Дали панелът е само преграждащ или в конкретния случай е с някакви носещи функции, може да прецени строителен-инженер-проектант.

Материали на стената

Неносещите преградни стени обикновено са изпълнени от гипсокартон, фазер, газобетон, тухли с големи кухини (вкл. тухли „четворки”). Ако стената е от плътни тухли, бетон, стоманобетон или има стоманени или по-масивни дървени профили, спрете с демонтажа и повикайте за консултация специалист. Може да се окаже, че стената има някакви носещи или укрепващи функции и премахването й е по-сложно или прекалено скъпо.
Ако премахването на стената е трудно, дори да изглежда неносеща, тя може да изпълнява някакви други конструктивни функции!

Кратки препоръки

Непременно ползвайте строителен-инженер-проектант:

  • преди пробиване и разширяване на отвори в стени;
  • за допълнително укрепване на отвор в неносеща стена;
  • за изготвяне на проекта за отвор в носеща стена.

Следва част 2 – закони и регулации

Обекти по вид конструкция
Sites by type of construction
Публикации по теми